péntek, szeptember 21, 2012

Paradicsomleves a sütőből, kecskesajttal/Tomatensuppe aus dem Backrohr, mit Ziegenkäse

(Rezept unten auch auf Deutsch)
Még a jó múltkor több kiló paradicsommal érkeztünk haza Nagykörüről, aminek egy része paradicsom leveskét végezte. Valami különlegesebbet akartam, így most a sütőben sültek, mielőtt a leveses fazékba kerültek. Mondhatom, a végeredmény egy egészen más ízt hozott a megszokottnál, amit most nem igazán bántunk...
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg érett paradicsom
2 fej vöröshagyma
1 egész fokhagyma fej
3 ek kakukkfű
7 ek olívaolaj
4 szál bazsalikom
800 g paradicsom konzerv
50 g fehér kenyér
250 g cherry paradicsom
2 tk vörösbor ecet
100 g kecske sajt
 só
Legelőször a sütőt 200 fokra előmelegítem, a paradicsomokat megmosom, felezem és a vágott felükkel lefelé egy tepsibe helyezem őket, a megpucolt, negyedelt hagymákkal és a széltében elvágott fokhagymával egyetemben. 3 ek olíva olajjal megöntözöm, sózom és megszórom 2 ek kakukkfűvel. A sütőbe tolom és 60-90 percig sütöm, amíg a paradicsom teljesen megpuhul, a héja megfeketedik... (a sütőt nem kapcsolom ki a végén).
A paradicsomot (aminek a héját könnyedén lehúzom), a hagymát és a sütőlevet egy nagyobb fazékba teszem. A fokhagymákat kinyomom a héjukból, azok is mellé kerülnek, hasonlóan a konzerv paradicsomhoz és 3 szál bazsalikomhoz. Felöntöm az egészet 800 ml vízzel és közepes lángon 30 percig főzöm. A bazsalikom szárakat kiveszem, majd a levest kézi mixerrel pürésítem. Sózom.
Mialatt a leves fő, a fehér kenyeret kis kockákra vágom, megöntözöm 2 ek olíva olajjal és megsózom. Egy kisebb tepsibe elosztom és a sütőben 4-5 perc alatt megpirítom. Közben a cherry paradicsomokat megmosom, megfelezem és egy tepsibe helyezem a vágott felükkel felfelé.  Az ecetet, a maradék kakukkfüvet (1 ek) és olívaolajat (2 ek) összekeverem, sózom és a paradicsomokra hintem. A sütőben 10-15 perc alatt puhára sütöm. A tálalás előtt egy edénybe rakom a paradicsomokat, a kenyér kockákat és a maradék bazsalikom leveleket (a maradék 1 szárról). A levest leveses tálkákban szervírozom és mindenki a kedve szerint tehet bele a paradicsom-croutons keverékből, valamint az összevágott (morzsolt) kecske sajtból. Nagyon-nagyon finom!

Zutaten für 4 Personen:
1 kg reife Tomaten

2 rote Zwiebeln
1 ganze Knoblauchknolle
3 EL Thymianblätter
7 EL Olivenöl
4 Basilikumstängel
800 g Dosentomaten
50 g Weißbrot
250 g Cherrytomaten
2 TL Rotweinessig
100 g Ziegenkäse
Salz
Das Backrohr auf 200 °C (Ober-/Unterhitze) vorheizen. Paradeiser waschen und halbieren. Zwiebel schälen und achteln. Knoblauchknolle quer halbieren. Thymian waschen. Die Paradeiserhälften mit der Schnittseite nach unten mit den Zwiebeln und dem Knoblauch auf Backblechen verteilen, mit 3 EL Olivenöl beträufeln, salzen und mit 2 EL Thymianblättern bestreuen. Im Backrohr 60 bis 90 Minuten braten, bis die Paradeiser ganz weich und an den Rändern dunkel sind. Backrohr nicht ausschalten.
Basilikum waschen und einen Stängel zum Garnieren beiseitelegen. Paradeiser, Zwiebeln und Bratensaft in einen großen Topf geben. Die Knoblauchzehen aus der Schale drücken, die Dosentomaten, 3 Basilikumstängel und 800 ml Wasser beigeben und auf mittlerer Hitze 30 Minuten köcheln. Basilikum entfernen. Die Suppe mit einem Stabmixer pürieren, nach Geschmack salzen und warm halten.Während die Suppe kocht, das Weißbrot für dieCroûtons in kleine Stücke reißen und in einer Schüssel mit 2 EL Olivenöl vermischen, nach Geschmack salzen. Die Brotstücke auf einem Backblech verteilen und im Backrohr 4 bis 5 Minuten rösten, bis sie golden sind. In der Zwischenzeit die Cherrytomaten waschen, halbieren und auf einem Backblech mit der Schnittseite nach oben verteilen. Essig, restliche Thymianblätter (1 EL) und das restliche Olivenöl (2 EL) vermischen, nach Geschmack salzen und über die Tomaten träufeln. Im Backrohr 10 bis 15 Minuten braten, bis sie weich werden. Vor dem Servieren Tomaten, Croûtons und Basilikumblätter (von einem Stängel) in einer Schale vermengen.Die Suppe in vorgewärmte Schalen geben, mit der Tomaten-Croûtonmischung und zerbröseltem Ziegenkäse dekorieren und servieren.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése